[et_pb_progressbar_box _builder_version=”3.25.4″]

 

[/et_pb_progressbar_box]

Vrouwen in een mannenwereld: de Leeuwinnen van Van Ameyde Waarderingen, Daniëlle van Engelenhoven

Over vrouwen, sport en werk

Leestijd:

Nieuws & blog Blog Vrouwen in een mannenwereld: de Leeuwinnen van Van Ameyde Waarderingen, Daniëlle van Engelenhoven
[et_pb_progressbar_start_box _builder_version=”3.25.4″]

[/et_pb_progressbar_start_box][et_pb_post_top_box _builder_version=”3.25.4″]

Meet us at air mic 2017

Leestijd:
 

[/et_pb_post_top_box]

Om te beginnen, wat is je functie binnen Van Ameyde Waarderingen?

Daniëlle met een grote glimlach: “Op dit moment ben ik junior rentmeester-taxateur. Ik houd me veel bezig met schadeloosstellingen en waarderingen van bijvoorbeeld een appartementsrecht en opstalrecht voor zonneparken. Verder werk ik mee bij onteigeningen, aansprakelijkheidsvraagstukken en overeenkomsten voor zakelijk recht.”

Wat is je achtergrond en waar kom je vandaan?

Daniëlle: “Ik ben opgegroeid in het midden van het land, in Scherpenzeel. Mijn vader heeft altijd zijn eigen bakkerszaak gehad en mijn moeder werkt als administratief medewerkster bij een loonbedrijf. Ik heb één grote broer die in de ICT werkt…” Lachend: “…en daar ben ik dus het jonge zusje van. Van jongs af aan werk ik al, deels in het bedrijf van een oom en tante. Al vrij snel wist ik dat ik wel op een kantoor wilde werken, maar geen standaard kantoorbaan wilde hebben. Vroeger als meisje wilde ik graag ook in de paardenwereld werken, maar ik was me er goed van bewust dat daar geen droog brood in te verdienen is voor iemand zoals ik.  Ik was een vroege leerling en moest na mijn MAVO al jong een studiekeuze maken. Na het doorbladeren van een paar mappen met informatie over allerlei verschillende beroepen kwam ik uit bij juridisch medewerker. Dat leek me erg interessant. Na twee jaar studeren aan de ROC in Amersfoort heb ik stage gelopen bij een rechtsbijstandsverzekeraar op de afdeling letselschade, waar ik ook een half jaar gewerkt heb. Vervolgens ben ik verder gaan studeren aan de Hogeschool Arnhem-Nijmegen. Na een stage bij een Erf- en Bouwrechtadvocaat ben ik precies een jaar geleden afgestudeerd op een aansprakelijkheidsvraagstuk bij een softwareontwikkelingsbedrijf. Ik heb me goed georiënteerd op de arbeidsmarkt en ben ook door veel bedrijven benaderd via LinkedIn. Toen Van Ameyde mij benaderde ben ik op gesprek gegaan en dat bleek wederzijds een schot in de roos!”.

Wat is het precies dat je aantrekt in de rentmeesterij?

Daniëlle: “De balans tussen buiten zijn en het werken op kantoor vind ik fantastisch. Verder werk ik erg zelfstandig, ben ik baas over mijn eigen agenda en heb ik samen met de senioren waarmee ik samen werk een eigen pakket met projecten. De zelfstandigheid in combinatie met het werken in een team is perfect. De klussen en expertises zijn erg gevarieerd en dat geldt ook voor de partijen waar ik mee werk. Het is bijzonder om op allerlei schaalniveaus en met bijzondere mensen aan bijzondere projecten te werken, elke dag weer.”

Van de rentmeesterij stappen we even over op de sport: sport je zelf?

Daniëlle: “Ik ben altijd fanatiek geweest in de paardensport en heb veel aan eventingsport gedaan. Eventing bestaat uit een combinatie van dressuur, springen en tot slot een parcours door het bos, over sloten en boomstammen en door het water. Je hebt een beest van 700 kilo onder je met een eigen wil en eigen gedachten, het is heel bijzonder om daar samen mee aan de slag te gaan. Twee maanden geleden heb ik besloten om te gaan minderen, deels vanwege de leeftijd van mijn paard en deels vanwege mijn fulltime job. De paardensport zal altijd in mijn bloed blijven zitten ondanks de enorme hoeveelheid tijd en energie die het vraagt.  Op dit moment fitness ik om mijzelf goed in vorm te houden. En ik doe agility training met onze hond, een Border Collie.” Met een glimlach: “Paardensport in het klein zou je kunnen zeggen.”

Ben je competitief?

Daniëlle vol overtuiging: “Als ik ergens voor ga, dan ga ik er ook echt voor. Daarin ben ik echter geen eenling, ik help anderen graag. Ik sta niet met mijn neus vooraan en ben zeker niet iemand die tegenstanders onderuit schoffelt. Ik heb bijvoorbeeld een enorme hekel aan pesten, dus als ik zie dat dat gebeurt dan grijp ik in. Dat doe ik niet vanuit eigen ervaring, maar ik heb gezien wat het met mensen kan doen. Ik ben absoluut competitief maar ik ben ook heel sociaal en empathisch. Binnen mijn werk doe ik wat ik kan om me te ontwikkelen, maar ook hier is het de fijne samenwerking met mijn collega’s die ik het belangrijkst vind.”

Wat zou jouw ideale positie zijn binnen het elftal van de Oranje dames wanneer je dit relateert aan je werk?

Daniëlle: “Ik vind het lastig om me daar concreet ergens in te plaatsen. Zoals gezegd wil ik mijzelf ontwikkelen maar wil ik vooral als team een prestatie neerzetten. Daarin ben ik zowel verbindend als opbouwend, maar pak ik ook mijn kans als die zich voordoet. Op dit moment ben ik wat meer verdedigend, maar ik ontwikkel me tot middenvelder. Ik zal nooit een heel aanvallende speler zijn die los staat van het team dat achter me staat.”

Even tussendoor: Gaan de Nederlandse mannen het bij het EK2020 net zo goed doen als de dames tijdens het WK?

Daniëlle: “Ik hoop oprecht dat ze het beter gaan doen dan de afgelopen jaren. Of ze net zo goed zijn als de dames dat is afwachten, ik heb er helaas nog niet veel vertrouwen in.”

Net als het voetbal lijkt de rentmeesterij een nogal conservatieve mannenwereld te zijn. Hoe kijk jij daar tegenaan?

Daniëlle: “Ik ben deze wereld volledig blanco ingestapt en had hier vooraf geen enkele ervaring mee. Ik loop nog maar kort mee, maar zie het vooralsnog niet als een probleem of een drempel. Helemaal niet. In de advocatenwereld, waar ik ook gewerkt heb, zie je ook heel veel mannen en relatief weinig vrouwen. Ook dat heb ik nooit als negatief ervaren. Het komt voor dat de buitenwereld wat kritisch is richting een vrouw in het vak. Dan moet je jezelf bewijzen of enigszins verdedigen.”

Heeft het soms ook voordelen dat je vrouw bent?

Daniëlle: “Binnen de rentmeesterij merk ik dat collega’s het waarderen dat ik als jonge vrouw nu werkzaam ben binnen dit vakgebied. Je wordt als vrouw sneller opgemerkt. Ik wil me zo goed mogelijk ontwikkelen zodat ik niet alleen als vrouw, maar ook door mijn kwaliteiten positief wordt opgemerkt.”

Hoe ervaar je dit als je met bijvoorbeeld boeren of andere grondeigenaren buiten aan het werk bent?

“Als ik met een mannelijke collega op stap ga is hij doorgaans degene die wordt aangesproken. De vraag die me dan bezig houdt is of dat gaat om het feit dat hij een man is of omdat hij de senior is. Als ik voldoende kennis heb om in zo’n geval mijn steentje bij te dragen, meng ik me doorgaans wel in het gesprek. Als blijkt dat je kennis van zaken hebt, wordt dat vaak echt gewaardeerd.” Met een brede lach: “Ik ben nog geen rare situaties tegengekomen en hoop dat ook zo te houden.”

Wat zijn je ambities binnen Van Ameyde of, breder, binnen je vakgebied?

“Voordat ik bij Van Ameyde ging werken kende ik deze wereld niet; ik wist van het bestaan ervan, maar daarmee hield het ook echt op. Inmiddels heb ik aan hele gave klussen mogen meewerken, bijvoorbeeld een rechtszaak waarbij ik samen met een collega heb meegeschreven aan een advies over een onrechtmatigheidsvraagstuk. Dat is ook mijn stipje aan de horizon.”

Daniëlle vervolgt: “Met mijn juridische achtergrond en interesse wil ik in de toekomst zelf dat soort zaken gaan oppakken. Je zou kunnen zeggen dat ik dit jaar de trechter ben ingestapt om me breed te ontwikkelen maar dat ik me meer en meer ga specialiseren om uiteindelijk bij mijn doel terecht te komen. ” Daniëlle vervolgt: “Ik ben praktisch ingesteld, vind het leuk om met mensen om te gaan, samen te werken, juridisch onderzoek uit te voeren en om naar buiten te gaan. Die elementen heb ik hier zeker gevonden.” Concluderend: “Het is me echt overkomen, maar het bevalt me enorm goed.”

Wat is je advies voor alle jongeren die nog studie- en beroepskeuzes moeten maken?

Daniëlle: “Als ik kijk naar mijn eigen achtergrond, en dan vooral naar HBO Rechten, dan is daar nooit gesproken over de rentmeesterij als mogelijk vakgebied. Ik denk er serieus over om eens naar zo’n bedrijvenmarkt van die opleidingen te gaan en de rentmeesterij in de schijnwerpers te zetten. Niet alleen ik, maar ook andere collega’s hebben een juridische achtergrond dus die link tussen rentmeesterij en Rechten verdient veel meer aandacht. Voor veel juridische en rechtenstudenten is de rentmeesterij de ideale wereld om aan de slag te gaan, maar ze moeten deze wereld dan wel kennen. Ik kan het ze zeker adviseren. Echt wel!”

Tot slot: Op 1 juni stond er een interview in Trouw met de Vlaamse filosofe Griet Vandermassen, auteur van onder meer ‘ Darwin en Dames’ . Zij neemt stelling tegen het idee dat de genderkloof in bijvoorbeeld de toppen van het bedrijfsleven discriminerend of onderdrukkend zijn.” Mannen en vrouwen zijn biologisch gezien volstrekt anders. Vrouwen moeten gelijke kansen hebben maar vrouwenquota zijn een slecht idee. Wat is jouw mening hierover?

Daniëlle: “Elk bedrijf zou als eerste moeten kijken naar de kwaliteiten van het individu. Of dat een man of een vrouw is moet bijzaak zijn, discriminatie mag niet voorkomen.  Een vrouwenquotum vind ik geen goed idee. Zelf heb ik wel eens ervaren dat een deur op een kiertje stond in plaats van wagenwijd open, mogelijk doordat ik een vrouw ben. Door eigen initiatief en doorzettingsvermogen ben ik altijd gekomen waar ik wilde komen. Als je als vrouw de kwaliteiten hebt en je wilt ontwikkelen, moet je daarvoor de ruimte krijgen en er zeker niet in geremd worden.” Gedecideerd: “Een vast aantal vrouwen in een bedrijf? Nee. Sommige vrouwen maken bewust de keuze om minder te gaan werken, wat hun professionele ontwikkeling belemmert. Iedereen maakt daarin zijn of haar eigen afweging. Elke organisatie moet zichzelf een spiegel voorhouden en zonder twijfel kunnen zeggen dat er niet op geslacht gediscrimineerd wordt. Als dat wel zo in dan moet er drastisch worden ingegrepen.” Afsluitend: “Meer vrouwen in het bedrijfsleven en bij de overheid heel graag, maar er moet geen percentage worden voorgeschreven.”

Ter afsluiting van deze zes interviews doen we een mini-competitie ‘ balletje hooghouden’ met als inzet het boek ‘Dames voor Darwin’  van Griet Vandermassen.  Daniëlle kwam op vijf keer. Hiermee staat ze voorlopig aan kop, samen met collega’s Meggie Dreessen en Judith van Moorsel.

Interview en foto’s door Eric Veltink
www.ericveltink.com

[et_pb_quote_block quote_author_name=”Daniëlle van Engelenhoven ” _builder_version=”3.25.4″ z_index_tablet=”500″ box_shadow_horizontal_tablet=”0px” box_shadow_vertical_tablet=”0px” box_shadow_blur_tablet=”40px” box_shadow_spread_tablet=”0px”]

<p><strong>“Ik zou heel graag meer vrouwen in het bedrijfsleven en bij de overheid zien, maar er moet geen percentage worden voorgeschreven”</p>

[/et_pb_quote_block][et_pb_coauthors_box _builder_version=”3.25.4″]

 

[/et_pb_coauthors_box][et_pb_progressbar_end_box _builder_version=”3.17.2″]

[/et_pb_progressbar_end_box]

Share This