[et_pb_progressbar_box _builder_version=”3.25.4″]

 

[/et_pb_progressbar_box]

Vrouwen in een mannenwereld: de Leeuwinnen van Van Ameyde Waarderingen, Judith van Moorsel

Over vrouwen, sport en werk

Leestijd:

Nieuws & blog Blog Vrouwen in een mannenwereld: de Leeuwinnen van Van Ameyde Waarderingen, Judith van Moorsel
[et_pb_progressbar_start_box _builder_version=”3.0.74″]

[/et_pb_progressbar_start_box][et_pb_post_top_box _builder_version=”3.25.3″]

Meet us at air mic 2017

Leestijd:
 

[/et_pb_post_top_box]

Om te beginnen, wat is je functie binnen Van Ameyde Waarderingen?

Judith: “Ik werk nu als junior rentmeester, werk taxatierapporten uit en ga mee naar gesprekken met de senior rentmeester met wie ik samenwerk.” Lachend: “Feitelijk ben ik zijn tweede geheugen… Ook ben ik goed thuis in ArcGIS. Daarvoor kunnen de collega’s me alles vragen. Mijn ambitie is zeker om meer en meer zelfstandig te gaan werken en eigen klussen op te pakken in het rentmeestersvak.”

Judith schenkt twee glazen water in en vervolgt: “Ik werkte hiervoor bij een ander rentmeesterskantoor en voor netbeheerder TenneT, maar ik wilde al snel iets anders. Ik kan me nog goed herinneren dat door externen een ‘drie-deskundigen-taxatie’ verricht moest worden voor de aanleg van een hoogspanningsleiding. De naam ‘Van Ameyde Waarderingen’ kwam voorbij, dus hen kende ik al een beetje. Ook had ik gelezen over de fusie met Noorderstaete, dat voor mij een bekende naam was. Ik besloot een brief te schrijven en na een goed gesprek bij Van Ameyde werd ik begin 2017 aangenomen. Pas daarna kwam ik erachter hoe ontzettend breed en divers de organisatie is.”

Wat is je achtergrond en waar kom je vandaan?

Judith: “Ik kom uit Breda en heb een jonger zusje. Mijn moeder is werkzaam in de thuiszorg en mijn vader is medewerker bij de politie. Op de HAVO wist ik nog niet precies welke vervolgopleiding ik wilde gaan volgen. Wat ik wel wist is dat ik het landelijk gebied, natuur, milieu en ruimtelijke ordening heel erg interessant vond. Hoe dat precies komt weet ik eigenlijk niet. Als klein kind was ik altijd al graag buiten.” Met een lach: “Als ze me zochten konden ze me vinden in de bosjes, televisie en computers interesseerden me niet zoveel. Ik was dus het liefst buiten op onderzoek uit. Misschien dat het daar vandaan komt. Een decaan wees me op de opleiding Bos- en Natuurbeheer aan Hogeschool Van Hall Larenstein en dat was een schot in de roos. Ik heb er en heel mooie tijd gehad en heb ook veel gedaan binnen de studentenvereniging Arboricultura.”

Judith neemt een slok water en vervolgt: “Mijn plan was om Natuurbeheer te gaan volgen, maar toen ik de minor Vastgoed en Grondtransacties ontdekte was het meteen duidelijk: dit wil ik!”

Wat is het precies dat je aantrekt in de rentmeesterij?

Judith met een glimlach: “Het heeft alle elementen in zich die ik aantrekkelijk vind. Ik wilde graag een bijdrage leveren aan een mooier en beter Nederland. Natuurbeheer of bosbouw vond ik uiteindelijk toch iets te ‘wollensokkerig’. Hoogwaterbescherming, infrastructurele projecten en natuurontwikkeling hebben mijn interesse. De uitspraak ‘geen plan komt rond zonder grond’ is me op het lijf geschreven. De rentmeesterij is een niche waarin alles samenkomt.

Van de rentmeesterij stappen we even over op de sport: sport je zelf?

Judith: “Nou, dat is een beetje ingekakt eigenlijk. Ik heb altijd veel gewandeld en hardgelopen. Vanwege blessures en het volgen van de cursus die veel tijd vraagt kom ik er de laatste tijd niet veel aan toe. Vroeger heb ik ook gezwommen en voetbal heb ik overwogen. Mijn ouders hadden het niet heel breed dus er moesten echt keuzes worden gemaakt.”  Dan met een enthousiaste blik: “Wandelen en geocaching (schatzoeken met GPS) vind ik heel erg leuk en dat doe ik wel veel. Als ik een huis met een tuin had gehad had ik mijn energie graag gebruikt voor een moestuin, maar dat is voor de toekomst.”

Ben je competitief?

Judith denkt heel even na voordat ze overtuigend antwoordt: “Ja, dat denk ik zeker. Het hooghouden van de bal na afloop wil ik in ieder geval goed doen én ik wil natuurlijk winnen! [zie einde interview, red.]. Wat betreft mijn werk ben ik me er goed van bewust dat voortdurende ontwikkeling nodig is om concurrerend te blijven op de arbeidsmarkt. Het is een harde wereld en ik wil niet achterlopen op mijn concullega’s. Daarom wil ik  cursussen en opleidingen volgen. De Basistheorie Vastgoeddeskundige (NRVT) wil ik uiterlijk in mei 2020 afgerond hebben zodat ik met een gerust hart in de Trans Mongolië Express stappen met mijn vriend. Daarna wil ik snel doorstromen naar de aanvullende theorie en praktijktoets.”

Wat zou jouw ideale positie zijn binnen het elftal van de Oranje dames wanneer je dit relateert aan je werk?

Judith: “Ik twijfel tussen middenveld en verdediging. Ik werk nu veel samen met een senior rentmeester en vang dingen voor hem op. Ik wil wel graag mijn eigen werkzaamheden gaan oppakken en die kansen krijg ik ook, maar ben ook een bescheiden persoon. Aanvaller is in dat licht (nog) niet mijn beste positie. Als zich een kans voordoet ga ik er wel voor, dus ik denk dat de positie van meeverdedigende middenvelder het best bij me past.”

Even tussendoor: Nederland – Canada, wat wordt het?

Judith met een glimlach: “Hmm, ik ben niet zo heel goed op de hoogte van hun prestaties… Ik ga uit van winst voor Nederland en denk dat het 2-1 wordt.” (na het interview blijkt dat Judith het helemaal bij het rechte eind had!)

Net als het voetbal lijkt de rentmeesterij een nogal conservatieve mannenwereld te zijn. Hoe kijk jij daar tegenaan?

Judith: “Het beeld van de rentmeesterij als een behoudende wereld met veel grijze mannen klopt nog wel inderdaad. De verjonging daarvan gaat niet van de ene op de andere dag. Ons kantoor is binnen onze sector best uniek, omdat hier relatief veel vrouwen werken. Wat dat betreft zijn we geen doorsnee bedrijf. In ons vak val je, vooral als jonge, vrouw op. Soms ben ik bang dat negatieve punten daardoor extra opvallen.”

Heeft het soms ook voordelen dat je vrouw bent?

Judith: “Het feit dat je eruit springt brengt zeker voordelen met zich mee. Dat probeer ik altijd op een goede manier te benutten. Daarnaast wil ik graag goed werk afleveren, zodat mensen dat onthouden. Je staat een beetje in de schijnwerpers maar als je het goed doet wordt dat ook extra goed gezien.”

Hoe ervaar je dit als je met bijvoorbeeld boeren of andere grondeigenaren buiten aan het werk bent?

Judith: “Dat verschilt. Over het algemeen staan mensen er redelijk neutraal in. Ik ga meestal samen met Henk, de senior met wie ik samenwerk, op pad. Mede door zijn leeftijd en zijn lengte heeft hij natuurlijk overwicht. Hij leidt doorgaans ook de gesprekken. Maar er zijn genoeg onderdelen die ik door en door ken, en daarop kan ik dan prima het woord voeren.”

 Kun je een situatie schetsen waarbij je echt boos of juist blij bent geworden bent door hoe iemand je benaderde?

Judith: “Onlangs kreeg ik veel verantwoordelijkheden op een groot uiterwaardenproject van een paar honderd hectare. Dat zijn mooie stappen.” Judith begint te lachen: “Een iets mindere ervaring was tijdens mijn eerste jaar toen iemand dacht dat ik een stagiaire was. Toen vond ik dat niet zo leuk maar, ja, je kunt het ook als een compliment zien.”

Wat zijn je ambities binnen Van Ameyde of, breder, binnen je vakgebied?

Judith: “Om te beginnen wil ik binnen anderhalf jaar alle nodige theorie- en praktijkcursussen afronden. Daarna wil ik als zelfstandig rentmeester binnen Van Ameyde aan de slag gaan. Mijn doel is om dan echt met mijn eigen, mooie projecten aan de slag te gaan.”

Binnen Van Ameyde is het heel positief te merken dat ze absoluut geen onderscheid maken tussen mannen en vrouwen. Daarnaast stimuleren ze eigen ondernemerschap en dat je in jezelf investeert.”

Wat is je advies voor alle jongeren die nog studie- en beroepskeuzes moeten maken?

Judith: “Ik zou zeker de rentmeesterij aanraden! Er zit veel werk in en dat zal ook zo blijven. Qua baangarantie zit je dus goed. Ook is het een heel afwisselend vak. De vakgroep zelf wordt steeds frisser en minder conservatief en door de ontwikkelingen in zowel de rand van het stedelijk als in het buitengebied moet je je continu aanpassen en flexibel zijn. Dat is uitdagend.”

Tot slot: Op 1 juni stond er een interview in Trouw met de Vlaamse filosofe Griet Vandermassen, auteur van onder meer ‘ Darwin en Dames’ . Zij neemt stelling tegen het idee dat de genderkloof in bijvoorbeeld de toppen van het bedrijfsleven discriminerend of onderdrukkend zijn.” Mannen en vrouwen zijn biologisch gezien volstrekt anders. Vrouwen moeten gelijke kansen hebben maar vrouwenquota zijn een slecht idee. Wat is jouw mening hierover?

Judith: “Daar ben ik het mee eens. Het stimuleren van en gelijke verdeling  vind ik goed maar ik vind het van de zotte om dit soort zaken te gaan verplichten en met quota te werken. Ik wil als vrouw niet het idee hebben dat ik een baan heb gekregen omdat er een quota gehaald moet worden. Andersom vind ik niet dat een man onterecht mag worden afgewezen om een minder geschikte vrouw aan te nemen. Dat zou echt te ver gaan. Wel moeten we met ons allen goed kijken naar onze vooroordelen over man-vrouw. Er lijken vaak argumenten te zijn om mannen aan te nemen in plaats van vrouwen. Ik las onlangs op de site van NOS een artikel waarin een veelgehoorde opmerking over vaderschapsverlof was geciteerd: ‘waarom, je hebt toch een vrouw die het kind kan opvoeden….’. Zoiets schiet mij natuurlijk helemaal in het verkeerde keelgat.” Met een grijns: “Maar ach, ik werk gelukkig bij Van Ameyde…”

Ter afsluiting van deze zes interviews doen we een mini-competitie ‘ balletje hooghouden’ met als inzet het boek ‘Dames voor Darwin’  van Griet Vandermassen.  Judith kwam op vijf keer. Hiermee staat ze voorlopig aan kop, samen met collega Meggie Dreessen. Kanttekening van Judith: ‘Meggie en ik hadden alle twee zelfs hakken aan…’

Interview en foto’s door Eric Veltink
www.ericveltink.com

[et_pb_quote_block quote_author_name=”Judith van Moorsel” _builder_version=”3.25.3″ z_index_tablet=”500″ box_shadow_horizontal_tablet=”0px” box_shadow_vertical_tablet=”0px” box_shadow_blur_tablet=”40px” box_shadow_spread_tablet=”0px”]

<p><strong>“Ons kantoor is binnen onze sector best uniek, omdat hier relatief veel vrouwen werken”</p>

[/et_pb_quote_block][et_pb_coauthors_box _builder_version=”3.25.3″]

 

[/et_pb_coauthors_box][et_pb_progressbar_end_box _builder_version=”3.17.2″]

[/et_pb_progressbar_end_box]

Share This