[et_pb_progressbar_box _builder_version=”3.25.3″]

 

[/et_pb_progressbar_box]

Vrouwen in een mannenwereld: de Leeuwinnen van Van Ameyde Waarderingen, Meggie Dreessen

Over vrouwen, sport en werk

Leestijd:

Nieuws & blog Blog Vrouwen in een mannenwereld: de Leeuwinnen van Van Ameyde Waarderingen, Meggie Dreessen
[et_pb_progressbar_start_box _builder_version=”3.0.74″]

[/et_pb_progressbar_start_box][et_pb_post_top_box _builder_version=”3.25.3″]

Meet us at air mic 2017

Leestijd:
 

[/et_pb_post_top_box]

Om te beginnen, wat is je functie binnen Van Ameyde Waarderingen?

Meggie: “Binnen Van Ameyde kennen we senior, medior en junior rentmeesters. Ik val nu in de derde (junior)categorie. Als het even gaat ga ik met senior collega’s mee het veld in om van hen te leren en zo verder te groeien. Steeds een stapje hogerop is de bedoeling. Het werk is enorm leuk en divers en de organisatie is laagdrempelig. Ik krijg veel vrijheid en ik merk dat ik me hier goed ontwikkel. Dat is heel fijn.”

Wat is je achtergrond en waar kom je vandaan?

Met een grote glimlach: “Ik kom uit Oostkapelle, een klein dorpje aan zee op het Zeeuwse schiereiland Walcheren. Ik wist al vroeg dat ik iets met natuur wilde doen en belandde dan ook al snel op Hogeschool Larenstein in Velp. Na de basisjaren in bos- en natuurbeheer kwam ik in aanraking met de wereld van de rentmeesterij, het vastgoed en de grondtransacties. Dat leek me heel erg leuk. Via een stage kwam ik bij Van Ameyde terecht, waar ik ook ben afgestudeerd.“ Met een tevreden blik: “Inmiddels ben ik hier drie jaar in loondienst.”

Wat is het precies dat je aantrekt in de rentmeesterij?

“Bos- en natuurbeheer vond ik wat abstract, ik wist niet precies wat ik daarmee moest. Lachend: “Ja, boswachter of zo… De combinatie van vastgoed, gebouwen en bijzondere objecten met de natuur en het landelijk gebied spreekt me heel erg aan. Dat het wat concreter en zakelijker is vind ik ook prettig. Ik vind het nog steeds bijzonder dat ik zo via via op een plek ben terechtgekomen die zo enorm goed bij me past!”

Van de rentmeesterij stappen we even over op de sport: sport je zelf?

Meggie: “Zeker. Ik loop hard en ik doe krachttraining in de sportschool. Echte teamsporten heb ik nooit gedaan. Tenzij het twee-tegen-twee badmintonnen dat ik vroeger wel eens heb gedaan meetelt, haha.”

Ben je competitief?

“Dat valt ook wel mee denk ik. Wat betreft hardlopen leg ik de lat voor mijzelf dan weer wel hoog en wil ik me telkens verbeteren.”

Wat zou jouw ideale positie zijn binnen het elftal van de Oranje dames wanneer je dit relateert aan je werk?

Licht fronsend: “Ik ben zeker geen verdediger die alles tegenhoudt en ik ben ook niet iemand die een team binnenstapt en er met gestrekt been ingaat. Ik werk graag samen en ben verbindend, maar sta ook klaar als zich een kans voordoet. Noem mij maar een aanvallende middenvelder!“

Even tussendoor: Nederland – Canada, wat wordt het?

Meggie, lachend “Ik gok op 2-1!” (ons gesprek vond voor de wedstrijd plaats, Meggie had de uitslag dus goed!)

Net als het voetbal lijkt de rentmeesterij een nogal conservatieve mannenwereld te zijn. Hoe kijk jij daar tegenaan?

Meggie: “Ik ben net aspirant-lid bij de NVR (Nederlandse Vereniging van Rentmeesters) en als ik daar een vergadering binnenstap zie ik inderdaad vooral veel grijze koppies. Wat wel opvalt is dat er de laatste tijd steeds meer jonge dames én heren bijkomen. Het heeft een tijdje stilgestaan, maar het vak verjongt nu vrij snel. Het is mooi om daar onderdeel van te zijn.”

Hoe ervaar jij het werken in deze – toch nog – mannenwereld, ook in je alledaagse werk?

“Wanneer ik met een mannelijke – vaak senior – collega op pad ben, wenden mensen zich vaak naar hem. Ergens is dat logisch, want ik ben er vooral bij om te leren. Tegelijkertijd vraag ik me dan af of het om de ervaring of het man-zijn gaat. Voor mij is het zeker geen barrière.” Relativerend: “Ach, net als bij het voetbal moeten de mensen er nog wat aan wennen.”

Heeft het soms ook voordelen dat je vrouw bent?

“Ik zie het zelf zeker ook als een voordeel doordat vrouwen in de rentmeesterij eruit springen. Over het algemeen werk ik ook liever samen met mannen dan met vrouwen, ze zijn vaak wat directer. En als er een vrouwonvriendelijk grapje wordt gemaakt, maak ik gewoon een manonvriendelijk grapje terug.” Lachend: “Vroeger had ik al meer vrienden dan vriendinnen. Wie weet heb ik ook wat meer mannelijke hormonen…”

Kun je een situatie schetsen waarbij je echt boos of juist blij bent geworden bent door hoe iemand je benaderde?

Meggie kijkt even uit het raam terwijl ze nadenkt: “Ik ben wel eens in situaties geweest waarbij ik blij was dat er een mannelijke collega bij was. We gingen op pad voor het vestigen van een recht van opstal. We kwamen op een heel afgelegen plek Ik voelde me wat minder op mijn gemak. Van vrouwelijke collega’s heb ik wel eens gehoord dat ze bewust een mannelijke collega meenemen. Het zou niet nodig moeten zijn maar het is zo.”

Wat zijn je ambities binnen Van Ameyde of, breder, binnen je vakgebied?

Meggie: “Ik ben begonnen als junior en ben nu aspirant-lid van de NVR. Naast mijn werk volg ik opleidingen voor het taxatieregister en om beëdigd rentmeester te worden. Daarna wil ik een inschrijving bij het NRVT (Nederlandse Register Vastgoed Taxateurs), het liefst in zoveel mogelijk kamers omdat ik breed inzetbaar wil zijn. Mijn ambitie is zeker ook om de bedrijfsmatige kant goed te ontwikkelen. Het leuke bij Van Ameyde is dat het een heel breed bedrijf is en dat ik met verschillende taxateurs kan meelopen. Ik kom dus ook bij bedrijfspanden, in de zorg en in de Rotterdamse haven. Op dit moment zit ik echt op een prachtige plek!”

Wat is je advies voor alle jongeren die nog studie- en beroepskeuzes moeten maken?

Meggie, enthousiast: “Kies voor de rentmeesterij. Gewoon doen!”

Tot slot: Op 1 juni stond er een interview in Trouw met de Vlaamse filosofe Griet Vandermassen, auteur van onder meerDarwin en Dames’ . Zij neemt stelling tegen het idee dat de genderkloof in bijvoorbeeld de toppen van het bedrijfsleven discriminerend of onderdrukkend zijn. Mannen en vrouwen zijn biologisch gezien volstrekt anders. Vrouwen moeten gelijke kansen hebben maar vrouwenquota zijn een slecht idee. Wat is jouw mening hierover?

Meggie antwoordt direct: “Daar ben ik het helemaal mee eens. In ons MT zat een vrouw maar nu zitten er drie mannen in. Ik denk zeker dat er veel vrouwen zijn die dat goed kunnen, maar… “ Grinnikend: “ … het moet wel bij je passen. Ik vind dat je moet sturen op kwaliteit en niet op de verhouding man-vrouw. Degene met de beste papieren moet de job krijgen!”

Ter afsluiting van deze zes interviews doen we een mini-competitie ‘ balletje hooghouden’ met als inzet het boek ‘Dames voor Darwin’  van Griet Vandermassen.  Meggie kwam zonder voetbalschoenen en in nette kleding op een mooie vier keer bovenbeen en een laatste strak op de wreef. Vijf maal dus!

Interview door Eric Veltink
www.ericveltink.com

[et_pb_quote_block quote_author_name=”Meggie Dreessen” _builder_version=”3.25.3″ z_index_tablet=”500″ box_shadow_horizontal_tablet=”0px” box_shadow_vertical_tablet=”0px” box_shadow_blur_tablet=”40px” box_shadow_spread_tablet=”0px”]

<p><strong>Collega’s van andere kantoren noemen ons kantoor wel eens ‘Van de Meiden'</strong></p>

[/et_pb_quote_block][et_pb_coauthors_box _builder_version=”3.21.4″]

 

[/et_pb_coauthors_box][et_pb_progressbar_end_box _builder_version=”3.17.2″]

[/et_pb_progressbar_end_box]

Share This