[et_pb_progressbar_box _builder_version=”3.25.1″]

 

[/et_pb_progressbar_box]

Vrouwen in een mannenwereld: de Leeuwinnen van Van Ameyde Waarderingen, Mireille Blokhuis

Over vrouwen, sport en werk

Leestijd:

Nieuws & blog Blog Vrouwen in een mannenwereld: de Leeuwinnen van Van Ameyde Waarderingen, Mireille Blokhuis
[et_pb_progressbar_start_box _builder_version=”3.0.74″]

[/et_pb_progressbar_start_box][et_pb_post_top_box _builder_version=”3.25.1″]

Meet us at air mic 2017

Leestijd:
 

[/et_pb_post_top_box]

Om te beginnen, wat is je functie binnen Van Ameyde Waarderingen?

“Ik ben senior rentmeester en ik ben teamleider. Dat tweede is pas sinds kort en vind ik zowel heel spannend als heel erg leuk. Ik werk nu drie jaar bij Van Ameyde, daarvoor werkte ik bij Noorderstaete Rentmeesters. Beide organisaties zijn eind 2016 samengevoegd. Sinds 2007 ben ik inmiddels rentmeester en daarvoor heb ik commercieel vastgoedbeheer gedaan.”

Wat is je achtergrond en waar kom je vandaan?

“Ik ben opgegroeid in Hardinxveld-Giessendam. Mijn vader was huisarts, dus een echte dorpsdokter. Mijn moeder hielp mee in de praktijk. Ik heb drie broers en een zus. Zij is de oudste en ik de jongste. We zijn altijd gestimuleerd om te doen wat we leuk vinden en het beste uit onszelf te halen. Putjesschepper of huisarts, beide prima. Na mijn VWO had ik nog geen idee welke richting ik op wilde gaan. Van rentmeesterij had ik toen nog nooit gehoord. Na een korte poging Economie ben ik Sociaal Juridische Dienstverlening gaan studeren. De combinatie van recht met de mens-kant trok me aan.” Met een grote glimlach: “Door mijn vakantiewerk bij een commercieel beheerkantoor ben ik daarna het vastgoed ingerold. Hier heb ik veel geleerd, van huurovereenkomsten tot het beheer van Hoog Catharijne. Toen ik ook de financiële kant en de kantorenportefeuille goed in de vingers had begon het te kriebelen. Ik dacht bij mezelf: ‘Beton, muren… Wil ik dit blijven doen?’. De conclusie was dat ik dat niet wilde. Ik ben toen advertenties gaan scannen waarbij ik mezelf de vraag stelde ‘wat spreekt me aan en waarom?’. Mijn conclusie was dat ik combinatie van vastgoed en groen erg interessant vond. Daarop heb ik me ingeschreven voor de kopstudie Vastgoed en Grondverkeer aan Hogeschool Larenstein. Vervolgens ben ik gaan solliciteren en in 2007 bij Noorderstaete begonnen.”

Wat is het precies dat je aantrekt in de rentmeesterij?

“De combinatie van veel met mensen werken, juridisch bezig zijn, de afwisseling en het voortdurend zoeken naar creatieve oplossingen voor allerlei zaken die zich voordoen. Ik doe bijvoorbeeld veel aan beheer en daarbij krijg je veel verschillende onderwerpen onder je neus. Dat maakt het heel interessant.” Met stemverheffing: “Hoe ga ik dít nu weer eens aanvliegen..? Dat is gewoon leuk! Van de gevalletjes ‘Rijdende Rechter, tot schade door windhozen en mensen die ineens iets bijzonders erven. Ook sta je vaak heel dicht bij mensen, ook in situaties van ziekte of overlijden wanneer er zaken contractueel goed geregeld moeten worden. Het samen zoeken naar oplossingen is ook heel mooi, bijvoorbeeld of er ergens eenmalig een graf geplaatst worden. Het is allesbehalve productiewerk. Taxaties zijn dat soms wel een beetje maar dat vind ik ook wel weer fijn: percelen opnemen, dit uitwerken, er een waarde aan toekennen… Ook dat is mooi werk.”

Van de rentmeesterij stappen we even over op de sport: sport je zelf?

“Ik sport.” Dan lachend: “Hoewel, niet iedereen noemt het sport; ik golf. Als kind heb ik gejudood maar ik heb nooit in teamverband gesport. Ik zit dan weer wel bij de harmonie en muziek maken doe je samen!”

Ben je competitief?

Mireille vol overtuiging: “Ik ben niet super competitief. Binnen het werk ook niet. Ik zie graag dat mensen hun talenten maximaal kunnen inzetten. De een is natuurlijk beter in dit en de ander is beter in dat. Zo simpel is het. Ikzelf hoef dus zeker niet in alles het beste te zijn.”

Wat zou jouw ideale positie zijn binnen het elftal van de Oranje dames wanneer je dit relateert aan je werk?

“De grap is dat ik geen aanvaller ben, wat strookt met de vorige vraag. Ik had het er vanochtend al met twee collega’s over. Hun reactie was duidelijk: ‘ Jij staat op doel want jij vangt alle ballen op!’. Sinds kort ben ik ook teammanager dus ik moet ook een team aansturen.”

Zit je misschien op de bank als coach?

Lachend: “Nee, dat niet. Ik ben een teamplayer en vind het fijn om dit team aan te sturen. Ik sta dus in het achterveld maar… Ik vind het ook wel leuk om de bal af en toe naar voren te schieten of eens op de flanken uit te breken!”

Even tussendoor: Nederland – Canada, wat wordt het?

“Ja, dat gaat een spannende worden volgens mij. Als Nederland het een beetje beter gaat doen dan gaan ze nipt winnen: 1-0. Het wordt een magertje…”

Net als het voetbal lijkt de rentmeesterij een nogal conservatieve mannenwereld te zijn. Hoe kijk jij daar tegenaan?

Mireille denkt kort na voordat ze antwoordt: “Het is aan het veranderen. Een deel is conservatief omdat ons werk ook wat conservatief is. We zijn natuurlijk een stabiele en degelijke vakgroep. Als je een rentmeester belt dan verwacht je dat ook. We zitten ook in de overgang van stedelijk naar landelijk gebied en in de Rotterdamse haven; dat is wel  nieuw. Binnen de NVR (Nederlandse Vereniging van Rentmeesters) merk je dat het aantal vrouwen toeneemt. Van Ameyde is wel een kantoor dat daarin voorop loopt en daar ook om bekend staat. Ikzelf ben onlangs voorzitter geworden van Kringsbestuur Midden van onze beroepsvereniging. Ook in andere besturen zijn vrouwelijke collega’s van Van Ameyde vertegenwoordigd. De ouderen vinden het over het algemeen heel goed dat er verjongd wordt. Zij staan met de voeten in de klei maar zeker niet met de hakken in het zand.” Concluderend: “Er zit dus beweging in.”

Hoe ervaar jij deze, hoewel in beweging, toch nog mannenwereld in je alledaagse werk?

“Bij de opdrachtgevers is het geen issue. Binnen een van mijn projecten heb ik te maken met honderd pachters en vijfentachtig burgererven in een vrij religieus gebied. Die pachters zijn altijd gewend geweest dat er een man over de vloer kwam. Ik ben zelf niet actief gelovig, maar vanuit mijn jeugd in de Alblasserwaard en bij Noorderstaete, dat ook werkte vanuit christelijke normen en waarden, kan ik me hier goed toe verhouden. En met eerlijkheid en respect kom je al een heel eind. En ja, of mensen er nou wat vreemd tegenaan kijken of niet, je moet toch zaken doen. Ik merk doorgaans weinig weerstand. Aan de andere kant, er zijn ook situaties waarbij ik vooraf al weet dat ik er niet alleen naartoe wil gaan.  Dat gaat dan niet helemaal om mijn vrouw-zijn maar omdat het met de bewuste persoon niet goed voelt. Dan gaat er iemand met me mee omdat ik me anders niet veilig voel. Dat durf ik dan niet. Letterlijk.”

Wat vind je het leukst aan je werk?

“De mensen met wie ik graag werk, of het nu een opdrachtgever is of een boer, zijn mensen met wie ik volledig gelijkwaardig als gesprekspartner aan de keukentafel zit. Voor mij is het de kunst om te levelen in mijn werk, want ik zit aan tafel met de baron tot de pachter. En die vergen allebei een andere aanpak. Dat vind ik het leukste aan mijn vak.”

Wat zijn je ambities binnen Van Ameyde of, breder, binnen je vakgebied?

“Ik ben nog maar net teamleider, dus daarin wil ik me flink ontwikkelen. Qua rentmeesterij wil ik uitbouwen en lekker verder werken. Dat is toch wel het doel. Binnen onze organisatie zijn er veel mogelijkheden om nieuwe dingen op te pakken en te leren dus dat doe ik ook als het even kan. Ik kan bijvoorbeeld meedraaien bij een taxatie bij het Havenbedrijf Rotterdam. We zijn een bedrijf van teamplayers, wat betekent dat we veel uitwisselen en sparren.  Maar we hebben ook ons eigen werk en krijgen daarin volop de ruimte om onszelf te ontwikkelen en doen waar we goed in zijn.

Wat is je advies voor alle jongeren die nog studie- en beroepskeuzes moeten maken?

“Als je gevoel hebt bij vastgoed en verder wilt kijken dan enkel de deal, oog hebt voor de mens en de verschillende belangen, dan heb je een hartstikke leuk vak. Het is heel breed. Je hebt veel meer met mensen te maken dan je vooraf zou denken. Je komt ook heel dichtbij mensen omdat je aan hun bezit komt of er iets voor moet regelen. Als je dan ook nog houdt van buiten zijn dan heb je een prachtig vak!”

Tot slot: Op 1 juni stond er een interview in Trouw met de Vlaamse filosofe Griet Vandermassen, auteur van onder meer ‘ Darwin en Dames’ . Zij neemt stelling tegen het idee dat de genderkloof in bijvoorbeeld de toppen van het bedrijfsleven discriminerend of onderdrukkend zijn.” Mannen en vrouwen zijn biologisch gezien volstrekt anders. Vrouwen moeten gelijke kansen hebben maar vrouwenquota zijn een slecht idee. Wat is jouw mening hierover?

“Ik weet ook niet of quota het goede middel zijn, maar ik weet wel dat het heel gezond is wanneer er ook vrouwen in directieraden, managementteams en besturen zitten. Juist omdat vrouwen vaak anders naar de wereld kijken dan mannen.” Lachend:  “Als de mannen hun ego niet opzij kunnen zetten zijn we dan misschien wel weer gebaat bij een quotum. Je moet mensen niet in een positie duwen waar ze niet in passen. Wat dat betreft ben ik het volledig met haar eens. Ik vind het echt heel belangrijk dat iedereen evenveel kansen krijgt om gebruik te maken van zijn of haar talenten en deze dus ook maximaal benut.”

Ter afsluiting van deze zes interviews doen we een mini-competitie ‘ balletje hooghouden’ met als inzet het boek ‘Dames voor Darwin’  van Griet Vandermassen.  Met haar nette schoenen en in de regen kwam Mireille op drie keer.

Interview en foto’s door Eric Veltink 
www.ericveltink.com

[et_pb_quote_block quote_author_name=”Mireille Blokhuis” _builder_version=”3.25.1″ z_index_tablet=”500″ box_shadow_horizontal_tablet=”0px” box_shadow_vertical_tablet=”0px” box_shadow_blur_tablet=”40px” box_shadow_spread_tablet=”0px”]

Het leukste aan mijn werk vind ik het contact met allerlei soorten mensen, van pachter tot de baron. 

[/et_pb_quote_block][et_pb_coauthors_box _builder_version=”3.21.4″]

 

[/et_pb_coauthors_box][et_pb_progressbar_end_box _builder_version=”3.17.2″]

[/et_pb_progressbar_end_box]

Share This