Waarderen van

cultuurgrond

Technisch weer om te gaan taxeren

Leestijd: 4 minuten

Nieuws & blog Blog Waarderen van cultuurgrond

Waarderen van cultuurgrond

Meggie Dreessen

Junior rentmeester-taxateur

Read time: 4 minuten
4 mei 2018 | Het goede weer komt eraan. De weersvoorspellingen zien er in ieder geval goed uit voor de komende periode. Technisch weer om te gaan taxeren! De afgelopen tijd hebben wij veel taxaties mogen uitvoeren van percelen cultuurgrond.

Als junior rentmeester-taxateur ga ik met een collega senior rentmeester-taxateur op pad voor de opname van percelen.

Landschap lezen

Gedurende de opname komt het ‘landschap lezen’ aan de orde, waarbij we letten op diverse aspecten die van invloed kunnen zijn op de waarde van het perceel. Bijvoorbeeld de ligging van het perceel ten opzichte van agrarische bedrijven. Agrariërs hebben doorgaans voorkeur voor percelen die dichtbij hun bedrijf zijn gelegen, oftewel: ‘bedrijven tellen’ in het veld. Daarnaast is qua ligging de hoogte van het perceel ook relevant. Hoe is de ligging van het te taxeren perceel ten opzichte van de overige nabij gelegen percelen? Zijn delen van het perceel hoger of juist lager gelegen? De hoogte van een perceel kan namelijk invloed hebben op de waterhuishouding.

Grondsoort

Wat zit er eigenlijk onder de grasmat? De grondsoort bepaalt mede de vruchtbaarheid van het perceel. Het is niet voor niets dat in de provincie Zeeland overwegend veel akkerbouwbedrijven zijn gevestigd en in andere gebieden juist meer intensieve veehouderijen. Kleigrond is immers vruchtbaarder dan zandgrond. In sommige gevallen kan het verstandig zijn om de grondboor te gebruiken. Door middel van digitale bodemkaarten kun je veel informatie verzamelen, maar sommige bestanddelen, zoals een storende laag (bv. grind), verdichting of de dikte van de bouwvoor kun je niet aflezen van de digitale kaart.

Ontsluiting

Een ander belangrijk punt bij de waardering van cultuurgrond is de ontsluiting van het perceel. Een directe ontsluiting op de openbare weg is ideaal, maar ik heb ook meegemaakt dat een perceel niet zelfstandig is ontsloten. De ontsluiting verliep via een naburig agrarisch erf. U kunt zich vast voorstellen waaraan een potentiële koper voorkeur geeft. Het komt geregeld voor dat er geen sprake is van een verkaveling, zoals in de Flevopolder. Een rechthoekig perceel heeft – ten opzichte van een driehoekig perceel – voordelen ten aanzien van de bewerkbaarheid.

Gewas en schaduwwerking

Ten slotte is het belangrijk om op te nemen wat er rondom en op het perceel staat. Houtopstanden aan de rand van het perceel kunnen namelijk schaduwwerking veroorzaken. Dit kan gevolgen hebben op de groei van gewassen. Verder kijken we nog naar de kwaliteit van de grasmat en / andere gewassen die aanwezig zijn op het perceel.

Kortom, er komen veel aspecten aan de orde bij het taxeren van cultuurgrond. Daarbij is het opdoen van ervaring erg belangrijk. Als junior erg leerzaam en interessant, vooral met technisch weer!

Quote

Er komen veel aspecten aan de orde bij het taxeren van een perceel grond.

Meggie Dreessen
[et_pb_coauthors_box _builder_version=”3.0.90″]

[/et_pb_coauthors_box]

Share This